Vandali postriekali modrou farbou vrchol Rysov

22.09.2006 Poprad

Vysoké Tatry 22. septembra (TASR) - Skaly na vrchole Rysov niekto postriekal modrou farbou. \"Vlani vandali pomaľovali taktiež modrou farbou najvyšší tatransk...
Vysoké Tatry 22. septembra (TASR) - Skaly na vrchole Rysov niekto postriekal modrou farbou. \"Vlani vandali pomaľovali taktiež modrou farbou najvyšší tatranský končiar Gerlachovský štít.

Zanechali tam svoje podpisy. Situácia sa zopakovala aj počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny. Na Rysoch sme našli niečo ako grafiti, \" informoval TASR Juraj Švajda zo Správy TANAP-u v Tatranskej Štrbe.
Spresnil, že z Gerlachovského štítu vlani odstraňovali farbu pracovníci strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAP-u. Rysy chcú vyčistiť pracovníci Správy TANAP-u. \"Farbu sa pokúsia odstrániť oceľovou kefou. Ak to nepôjde, možno budú musieť použiť rozpúšťadlá, \" priblížil postup Švajda.
Odstrániť vizitku vandalov by chceli čo najskôr, možno už začiatkom budúceho týždňa, ak vydrží priaznivé počasie.
\"Negatívne javy vo vysokohorskom prostredí národného parku sú prejavom vandalizmu, necitlivého správania sa tiežnávštevníkov, ktorí majú dojem, že v národnom parku je už možné takmer všetko. Verím, že sa podobné prípady už nezopakujú. Sú negatívnou vizitkou vyspelosti a kultúrnej úrovne, \" komentoval Švajda. Dodal, že ďalším negatívnym zistením je osadený kovový asi 1,5 metra vysoký kríž na vrchole Slavkovského štítu bez rozhodnutia orgánov ochrany prírody.
Obidva prípady sú porušením zákona o ochrane prírody a krajiny. Riešením je okamžite ich odstrániť z prírodného prostredia.
 

Vyberte región

mark